14 iulie 2011

Ne vor creste dinti ca la rechin. Prima dantura cultivata direct in gura, cu materialul "clientului"

rechin
Oamenii de stiinta au "crescut" dinti din celule stem. Rezultatul arata exact ca un dinte normal, este sensibil la durere si poate mesteca mancare. In cativa ani tehnica va fi disponibila si oamenilor de rand.
Descoperirea s-a "implementat" deocamdata in gura unui soarece, dar specialistii spun ca experimentul va aduce multe beneficii pentru cei care raman fara dinti, fie din cauza accidentelor fie pentur ca ii pierd pur si simplu. Practic geneticienii au reusit sa "creasca" dinti noi, in locul celor inexistenti. Ne vom compara astfel cu rechinii, a caror dentitie creste incontinuu de-a lungul vietii.
Cercetatorii au folosit puterea celulelor stem - cele care sunt capabile sa refaca orice parte a corpului - cepntru a regenera dinti.
celule stem, dinti, soarece
Doua tipuri de celule stem care contin toate tipurile de vitamine si elemente necesare unui dinte au fost combinate si astfel s-a obtinut in laborator o mixtura de chimicale care a inceput incet-incet sa se transforme, scrie DailyMail.
Dupa doar cinci zile au format un mic "bumb dentar". Dintele in crestere a fost apoi plasat intr-o matrita facuta dintr-un soi de plastic si introdus in corpul soarecelui. In urmatoarele 60 de zile, dintele a ajuns la "maturitate". 
Prin plantarea sa inca de la inceput in interiorul corpului, s-a asigurat astfel ca noul dinte este "conectat" la vasele de sange si la tesuturile nervoase, dezvoltandu-se astfel ca orice dinte normal
Cand a crescut complet, s-a indepartat carcasa de plastic si a fost plantat in gingia soarecelui, in locul unui dinte care fusese extras.
Sase saptamani mai tarziu, dintele a "fuzionat" cu gingia si s-a dezvoltat ca orice dinte din interiorul acelei caviatti.
Experimentul a avut loc la Universitatea de Stiinte din Tokyo, si se spera ca in urmatorii zece ani aceasta tehnica de transplant dentar sa devina comuna. Cel mai probabil, un implant de acest gen va costa cam 2.000 de lire sterline.
Marele avantaj este acela ca tesutul nou format se obtine "in vivo", adica in interiorul organismului, nu necesita cresterea celulelor stem in laborator si apoi obtinerea noului tesut ‘in vitro’.
Pana acum au fost obtinute din celule stem mandibule, trahei in laborator, care apoi au fost transplantate pacientului donor de celule stem, insa orice transplant, chiar si de la aceeasi persoana, presupune riscuri de respingere. In schimb, noua tehnologie permite cresterea dintelui in locul celui extras, cu sanse mai mari de acceptare de catre sistemul imunitar.

preluare de pe:http://stirileprotv.ro/stiri/international/ne-vor-creste-dinti-ca-de-rechin-prima-dantura-cultivata-direct-in-gura-cu-materialul-clientului.html

Niciun comentariu: