Isteria creata in intreaga tara de muscaturile de capuse este intemeiata, spun medicii care trag un semnal de alarma vizavi de boala Lyme, o boala infectioasa produsa de bacteria Borrelia Burgdorferi si care se transmite prin capuse.
“Nu este o isterie ci un semnal de alarma. Nu este de glumit cu aceasta boala, al carei tratament poate dura chiar si cativa ani. Daca medicamentele nu sunt administrate la timp se poate ajunge la afectiuni cardiace si chiar neurologice”, a declarat pentru citynews.ro medicul baimarean Sabin Nemes-Bota.
Conform wikipedia.org, Lyme mai este supranumita si “boala cu 1.000 de fete” deoarece, afectand intregul organism, simptomele ei mimeaza alte boli.
De asemenea, reactia individuala fata de agentul patogen este foarte diferita de la om la om, astfel ca rezulta o multitudine de manifestari.
Infectia este sistemica, afecteaza intregul organism si parcurge trei stadii de evolutie:
* Stadiul 1 – Eritemul cronic migrator – Borrelioza Lyme incepe de obicei cu o leziune tegumentara caracteristica, eritem cronic migrator
* Stadiul 2 – Infectia diseminata – Dupa mai multe zile pana la cateva saptamani, spirochetele se pot raspandi prin sange spre alte organe din corp
* Stadiul 3 – Infectia persistenta – Luni pana la ani mai tarziu pot aparea semnele unor complicatii grave
Cu cat boala este tratata mai repede, imediat dupa muscatura, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari. In caz contrar se poate ajunge la o Borrelioza Lyme diseminata, cronica, cu afectari articulare, cardiace, oftalmologice si neurologice cronice.
In general, dupa sase luni de simptome, se poate vorbi despre Lyme cronic.
“La primul semn al unei muscaturi de capusa, respetiv un eritem vizibil, este bine sa se mearga de urgenta la un medic. Cadrele specializate de la Unitatea de Primire Urgente stiu sa lucreze eficient si sa scoata capusa fara complicatii. Multi incearca sa faca aceasta operatiune singuri, dar risca mult, pentru ca parti ale sistemului bucal raman in piele si produc infectii”, a explicat medicul Nemes-Bota.
Atentie mare asadar cand mergeti la o plimbare prin padure.
Este recomandat sa purtati pantaloni lungi, sosete lungi si tricouri cu maneca lunga.
De asemenea, este indicat ca hainele sa fie de culoare deshisa, pentru a putea distinge repede prezenta capuselor pe corp.
Pot fi folosite, cu succes, spray-urile speciale impotriva insectelor pe care le puteti achizitiona de la orice farmacie.
Tania Purcaru
preluare de pe sursa: http://piatza.net/atentie-la-capuse/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu