9 ianuarie 2011

Biblioterapia

Ce  este biblioterapia?
Biblioterapia este o forma complementara a psihoterapiei care include carti, brosuri sau alte materiale care sunt citite de catre pacient in afara sesiunilor de psihoterapie.
Scopul biblioterapieiScopul biblioterapiei este acela de a largi si adanci intelegerea clientului pentru o problema particulara care necesita  psihoterapie.
In biblioterapie materialele scrise pot informa pacientul despre  tulburarea propriu-zisa sau pot fi folosite pentru a creste acceptarea de catre client a tratamentului propus.
Multi clienti apreciaza oportunitatea de a citi despre problema  lor in afara cabinetului de psihoterapie si ca aceste lecturi  faciliteaza participarea activa la tratamentul lor si accentueaza sentimentul de responsabilitate personala in ceea ce priveste  recuperarea. In plus multi sunt usurati sa afle ca si altii au avut aceeasi proble-ma si i-au facut fata cu succes. Din punctul de vedere al terapeutului prin oferirea de informatii clientului   progresul terapiei poate deveni mai rapid.

Unde poate fi folosita biblioterapia?Biblioterapia a fost folosita cu succes in multe tipuri de  probleme psihologice. Tulburari de alimentatie, anxietate, agorafobie, alcool, tulburari legate de stres sunt doar cateva exemple.
Precautii in cazul biblioterapieiBiblioterapia nu pare sa fie utila clientilor cu tulburari  cognitive, psihoze, abilitati intelectuale limitate, dislexie sau  rezistenta activa la tratament. In plus unii clienti pot folosi biblioterapia ca o forma de auto-tratament in loc sa caute ajutor  profesional.
Descrierea biblioterapieiIn cele mai multe cazuri biblioterapia este folosita ca un adjuvant la formele traditionale de psihoterapie. Practicantii psihoterapiei cognitiv-comportamentale sunt printre cei mai entuziasti suporteri ai biblioterapiei, in mod particular in ceea  ce priveste dezvoltarea unor planuri individualizate de tratament.
Spre deosebire de alte forme consacrate de psihoterapie abordarea biblioterapeutica include adesea exemple specifice de moduri de abordare a recaderilor.

Riscuri ale biblioterapieiDesi in sine biblioterapia nu implica nici un risc se poate totusi ca pacientii care utilizeaza manuale sau alte informatii fara o asistenta profesionala sa aplice gresit anumite tehnici sau sa isi diagnosticheze gresit unele probleme.
Rezultate in biblioterapieCa si cu alte forme de tratament biblioterapia este eficienta doar daca activeaza dorinta si credinta clientului in  recuperare. Pentru multi clienti informatiile suplimentare pot fi folosite pentru reintarirea angajamentului lor personal de a se imbunatati. Atunci cand resursele (timp si/sau bani) sunt o problema pentru a participa la sedinte de psihoterapie biblioterapia poate fi acel "ceva" care sa umple golul dintre sedintele neregulate. De exemplu, cercetari curente indica faptul ca abortarea biblioterapeutica poate fi extrem de eficienta in ajutora-rea agorafobicilor de a-si intelege simptomele si a le face fata.

                                                                               de CRISTIANA ALEXANDRA LEVITCHI
preluare de pe: http://www.psihoterapie.net/dictionar/b/biblioterapia.html






       

Niciun comentariu: