15 septembrie 2011

America Secreta, mamutul cu picioare de lut

America Secreta, mamutul cu picioare de lut










Guvernul american a creat, ca raspuns la atacurile de la 11 septembrie 2001, o intreaga lume top-secret, atat de mare, de greoaie si de misterioasa incat nimeni nu stie cat costa, cati oameni implica, cate programe deruleaza sau cate agentii fac exact acelasi lucru.

Acestea sunt cateva dintre concluziile unei anchete de doi ani a ziarului Washington Post, care a descoperit o geografie alternativa a Statelor Unite, o America Top Secret, ascunsa privirilor publice. Dupa noua ani de investitii fara precedent, sistemul de securitate al Americii a devenit atat de masiv, incat eficienta sa este imposibil de cuantificat.


Cateva dintre rezultatele anchetei:

- 1271 de organizatii guvernamentale si 1931 de companii private lucreaza la programe legate de antiterorism, securitate si informatii in 10.000 de locatii pe teritoriul Statelor Unite

- Aproximativ 854.000 de oameni detin informatii top-secret

- In Washington si zona inconjuratoare, sunt in constructie sau deja date in folosinta 33 de complexe de cladiri destinate muncii de informatii, din septembrie 2001 pana acum. Impreuna, ele ocupa echivalentul a aproape de trei ori cladirea Pentagonului sau de 22 ori cladirile Capitoliului - aproape sase milioane de metri patrati. (S.A.)


Niciun comentariu: