22 ianuarie 2012



Ce nu auzim de obicei despre manipulare?


Am intalnit putini oameni care sa nu se sperie de cuvantul “manipulare”, care sa nu aiba sentimente neplacute in legatura cu el. Iar aceasta frica vine din nevoia fireasca a fiecaruia de a-si conserva identitatea.
Totusi exista cateva aspecte mai putin cunoscute despre acest subiect care ar putea modifica radical felul in care ne raportam la el.

1.Orice comunicare e o manipulare

Asta inseamna ca eu, tu, noi toti suntem manipulatori. Atat atunci cand vorbim cu altii, cat si atunci cand vorbim cu noi insine.
Ca orice ati face, nu puteti evita sa manipulati si sa fiti manipulati.
Mai inseamna si ca propozitia pe care o citesti in acest moment este o manipulare.
Este evident acum ca manipularea poate fi folosita atat constient, cat si inconstient.
Chiar atunci cand facem un compliment pe care in mod constient il consideram dezinteresat, de exemplu “Ce elegant te-ai imbracat asta seara!”, in spatele lui se ascunde o manipulare, cum ar fi “Sa te imbraci si alta data elegant, pentru ca imi face placere!”


2.Exista manipulare pozitiva si manipulare negativa

Tot asa cum o piatra poate fi folosita pentru a lovi un om sau pentru a construi o casa, manipularea inerenta comunicarii poate fi pozitiva sau negativa.
Ambele au in comun aceleasi mijloace, aceleasi metode, se bazeaza pe aceleasi principii. Cunoscandu-le, putem identifica manipularea negativa si ne putem feri de ea. De asemenea putem folosi tehnicile de baza ale manipularii pentru a influenta cu integritate.
Manipularea pozitiva se doreste a fi constructiva. Ea tine seama de nevoile si sentimentele persoanei careia i se adreseaza, imbogatindu-i viata.
Este de dorit ca la acest nivel sa se situeze invatamantul, medicina, relatiile de prietenie, iubire, de familie, profesionale etc.
Manipularea negativa are in vedere doar interesul manipulatorului (bani, putere, alte avantaje), netinand cont de ceea ce este in interesul celui manipulat.
Pentru a-si atinge scopul manipulatorii folosesc in mod constient sau inconstient tehnici specifice. Uneori se ajunge chiar la coercitie, santaj emotional, inducerea unui sentiment de vinovatie, amenintari. Deoarece oamenii opun rezistenta lucrurilor pe care nu le doresc, adeseori cei care manipuleaza fac efortul de a deghiza manipularea negativa intr-una pozitiva.
De exemplu:

-Fiule, te rog sa-ti inveti lectiile, ceea ce studiezi acum te va ajuta mult in viata. (Manilulare pozitiva)

-Popescule, maine dimineata vreau raportul pe birou sau esti concediat, nu ma intereseaza daca dormi aici! (Manipulare negativa)

-Stiu ca urasti sa mergem la mama, dar gandeste-te cat de bine se simt copiii acolo! (Manipulare negativa deghizata in manipulare pozitiva)


3.Termenul manipulare este impropriu folosit in locul celui de automanipulare

Cand vorbim despre manipulare ne gandim la ceea ce ne fac altii. Realitatea este insa alta: nu putem fi manipulati daca nu suntem receptivi la manipulare, daca nu exista in noi ceva care sa faca posibila manipularea.
Am sa dau un exemplu. Daca un vanzator roman v-ar vorbi despre un produs , este posibil sa-l cumparati. Daca in schimb un vanzator chinez ar incerca acelasi lucru, probabilitatea sa cumparati acel produs devine nesemnificativa (presupunand ca nu stiti chineza, evident).
Sau un altul. Daca un barbat dintr-o tara civilizata este implicat intr-o relatie stabila si a avut o aventura, el este usor de manipulat folosind aceasta informatie. In schimb probabilitatea este mult mai mica daca subiectul este un arborigen dintr-un trib in care sexul este liber.
Un manipulator pune la lucru in sprijinul sau propria noastra putere de a ne automanipula. El nu are asupra noastra alta putere decat cea pe care i-o dam noi insine.
Am intalnit opinia ca un om este cu atat mai greu de manipulat cu cat este mai ferm ancorat intr-un sistem de principii si reguli de viata. Nimic mai neadevarat! Cu cat o persoana este mai flexibila, cu atat este mai greu de manipulat.
Acestea fiind spuse, probabil ca v-am trezit interesul pentru a citi despre Tehnicile de baza ale manipularii in articolele scrise de Bruno Medicina la rubrica Persuasiune.
de Corina Marin


Preluare de pe sursa: