Manipulatorii, ipocriţii şi veşnic nemulţumiţii sunt doar câteva dintre categoriile de oameni care îţi afectează viaţa. Ni se întâmplă adesea să realizăm că am fost duşi de nas de oameni în care aveam încredere.
Dar astfel de situaţii pot fi evitate.
Ne place să credem că oamenii din viaţa noastră sunt bine adaptaţi la mediu, fericiţi şi sănătoşi din punct de vedere mintal.
Numai că uneori ne dăm seama că nu prea este aşa. Psihologii au remarcat că deşi unele persoane sunt optimiste de felul lor, dacă ajung să-şi petreacă un timp în compania unor anumiţi indivizi devin cum nu se poate mai posomorâte.În alte cazuri, persoane cu o viziune idealistă asupra lumii să se simtă de parcă ar fi neghioabe.
Iar alţii, deşi sunt de felul lor independenţi şi mândri de realizările pe care le-au avut de-a lungul timpului se transformă brusc în persoane neajutorate. Indivizii care-şi pun o amprentă negativă asupra stării celorlalţi pot fi carcaterizaţi drept „mâncători de viaţă“, afirmă fără nicio reţinere psihologul Brett Blumenthal din Statele Unite ale Americii.
Blumenthal, fondatoarea companiei Sheer Balance specializată pe probleme de sănătate, a descris pe baza propriei cazuistice tipurile de personalităţi care sunt realmente toxice pentru mândria de sine a oamenilor şi a realizat un portret-robot al acestora.
Potrivit lui Blumenthal, categoriile de oameni toxici sunt: manipulatorii, narcisiştii, deprimaţii, cei care dau instantaneu verdicte, ucigaşii de vise, ipocriţii, cei lipsiţi de respect şi nemulţumiţii.
Manipulatorii
Sunt experţi în tacticile manipulative. Îşi dau seama care sunt punctele sensibile ale oamenilor şi ştiu pe ce „butoane“ să apese când vor să obţină ceva.
De ce sunt toxici
Sunt experţi în tacticile manipulative. Îşi dau seama care sunt punctele sensibile ale oamenilor şi ştiu pe ce „butoane“ să apese când vor să obţină ceva.
De ce sunt toxici
Încep să-ţi zdruncine respectul faţă de propria persoană. Din cauza lor ajungi să faci lucruri pe care nu ai vrea să le faci.
Narcisiştii
Se cred cu adevărat centrul Universului. Se pricep de minune să-i facă pe cei din jur să le îndeplinească dorinţele. Spun adesea „Ştii… nu se reduce totul la tine“.
De ce sunt toxici
Sunt atât de concentraţi pe propriile nevoi, încât dorinţele tale nu mai contează. Îţi lasă un sentiment de dezamăgire.
Deprimaţii
Nu pot aprecia lucrurile bune din viaţă. Dacă le veţi spune că aţi luat notă mare la un parţial, vă vor spune că examenul final va fi înfiorător de greu.
De ce sunt toxici
Îţi răpesc orice bucurie. Înainte să-ţi dai seama de ce se întâmplă, pesimismul lor te învăluie şi nu mai poţi scăpa din plasă.
Judecătorii
Orice fapt pe care îl catalogaţi drept „drăguţ“ sau „interesant“ va primi din partea acestora eticheta de „odios“, respectiv „bizar“. Dau verdicte fără să ezite.
De ce sunt toxici
Dacă-ţi petreci prea mult timp în compania unei astfel de persoane, ai toate şansele să-i „împrumuţi“ caracteristicile.
Ucigaşii de visuri
De fiecare dată când ai o idee, aceşti indivizi îţi spun că nu este viabilă şi încearcă să te tragă în jos.
De ce sunt toxici
Sunt persoane prinse în momentul „ce este“ în loc de „ce ar putea fi“. Îţi distrug încrederea în tine fără să facă vreun efort.
Ipocriţii
Simţi mereu că aceşti oameni nu sunt sinceri. Dacă le povesteşti ceva amuzant râd din politeţe. Când te simţi trist îţi spun în treacăt să o iei uşor.
Simţi mereu că aceşti oameni nu sunt sinceri. Dacă le povesteşti ceva amuzant râd din politeţe. Când te simţi trist îţi spun în treacăt să o iei uşor.
De ce sunt toxici
Oamenii care nu sunt sinceri îşi construiesc relaţiile pe criterii superficiale. Când veţi avea nevoie de ajutor, vă vor lăsa să vă faceţi de râs.
Nerespectuoşii
Fac cele mai nepotrivite lucruri în cele mai nepotrivite momente. În esenţă, sunt nişte „golănaşi“ un pic stilaţi, care nu ezită să se folosească de secretele tale.
De ce sunt toxici
Fac cele mai nepotrivite lucruri în cele mai nepotrivite momente. În esenţă, sunt nişte „golănaşi“ un pic stilaţi, care nu ezită să se folosească de secretele tale.
De ce sunt toxici
Nu au simţul măsurii şi nu respectă intimitatea celorlalţi. Vă vor aduce un sentiment de frustrare sau de dezamăgire.
Nemulţumiţii
Indiferent ce faci, pentru aceste persoane nu va fi niciodată suficient. Au aşteptări total rupte de realitate şi nu sunt niciodată de vină.
De ce sunt toxici
Vă veţi petrece mult timp încercând să le fiţi pe plac, dar nu veţi reuşi niciodată. Vă vor consuma toată energia în folosul lor.
„Mâncători de viaţă“, la serviciu
Foarte multe persoane afirmă că la un moment dat s-au confruntat cu „mâncători de viaţă“. Unii au realizat din prima, alţii au încercat să le acorde circumstanţe atenuante deşi simţeau că nu chiar totul este în regulă. Multe dintre aceste situaţii se consumă astăzi la serviciu, având în vedere că din ce în ce mai multe persoane îşi petrec tot mai mult timp la locul de muncă, în detrimentul vieţii personale.
De la prietenie la manipulare
Maria are 30 de ani şi spune că a avut mult de suferit din cauza unei relaţii pe care o cataloga drept „de prietenie“. După cinci ani a realizat că Irina, amica ei, îi distrugea viaţa.
„Mi-a făcut numai zile fripte, cu toate că iniţial părea să fie cea mai bună prietenă a mea. Într-un final, am rupt orice relaţie. Probabil că îşi caută alte victime“, spune Maria. „Am fost colege de serviciu. Se credea cea mai bună, deşi eu munceam pentru amândouă. În plus, vroia să fie cea mai populară, dar se plângea de toată lumea. Tot timpul vroia ca cineva să nu mai fie bine văzut“, adaugă aceasta.
Treptat, Maria şi-a lăsat deoparte priorităţile. „Mă simţeam obligată, în numele prieteniei noastre, să fac eu pe justiţiara. Rezultatul a fost că toată lumea mă ura pe mine, iar ea îşi atinsese scopurile. Era cea mai iubită“, îşi aminteşte cu tristeţe tânăra.
Deprimaţii, deprimanţi
Andrei, un tip vesel, în vârstă de 35 de ani, spune că ajunsese să fie exasperat de o colegă de serviciu care vedea totul în negru.
„Cum apăream la slujbă, vesel şi plin de viaţă, cum îi vedeam faţa lungă. Încercam să o înveselesc. Degeaba! Până şi când o salutam îmi dădea un răspuns de-mi tăia tot cheful. Dimineaţa nu era niciodată bună. Orice mică realizare pe care o aveam era, din punctul ei de vedere, «liniştea dinaintea furtunii». Cred că şi groparii erau mai veseli decât ea“, povesteşte Andrei.
Supravieţuirea în relaţiile toxice
Cei parazitaţi de un «mâncător de viaţă» îşi dau seama prea târziu că au fost prinşi în mrejele unei astfel de persoane. Un prim pas pentru a nu ajunge într-o situaţie de acest gen constă în observarea atentă a celor din anturajul apropiat. Specialiştii în comportament avertizează însă că nu trebuie să se ajungă la extreme.
„Dacă aluneci într-o teorie a conspiraţiei şi ţi se pare totul dubios, apar alte probleme. Înainte de a te apropia de un om nu strică să observi ce trăsături de caracter are“, spun aceştia. În cazul în care respectivul individ dă semne că nu este tocmai uşă de biserică, un dram de atenţie în plus se poate dovedi folositor. O persoană care păstrează distanţa are mult mai puţine şanse să aibă de suferit.
Atitudinea tranşantă, cea mai bună
Dacă însă nu aţi realizat de la bun început cu cine aveţi de-a face şi vreţi să nu rupeţi total situaţia, puteţi să-i confruntaţi, mai spun specialiştii. Cu toate acestea, aveţi puţine şanse de a-i aduce pe drumul cel bun.
Psihologul Brett Blumenthal optează însă pentru o atitudine tranşantă. „Viaţa e prea scurtă pentru a-ţi pierde vremea încercând să faci faţă comportamentelor toxice ale celor din jur. Pe cale de consecinţă, cu cât evitaţi mai mult aceste personaje, cu atât veţi fi mai fericiţi“, conchide Blumenthal.
Trăsături comune ale „toxicilor“
Specialiştii consideră că deşi fiecare dintre noi are uneori stări care ar putea să nu fie pe placul celorlalţi, numai unii ajung să-i „otrăvească“ pe cei din jur cu atitudinea lor constantă. Psihologul Brett Blumenthal atrage atenţia că toate aceste tipuri de personalităţi toxice au trei lucruri în comun.
Cu cât li se permit mai multe, cu atât îşi vor consolida comportamentul specific.
Din păcate, multe dintre aceste persoane nu-şi dau seama unde anume greşesc, iar în cazul în care unii încearcă să le explice fie vorbesc de parcă nu ar avea interlocutor, fie sunt trataţi ca şi cum ar fi nebuni.
Acest comportament catalogat drept toxic se înrăutăţeşte pe măsură ce respectivele persoane înaintează în vârstă.
Preluare de
pe Sursa: