Sergiu Nicolaescu a murit la Spitalul Elias, la 82 de ani. Regizorul a fost operat pe cale laparoscopică, de către echipa chirurgicală a Spitalului Elias. "Intervenţia chirurgicală a fost impusă de evoluţia clinică din ultimele 24 de ore, în contextul afecţiunii digestive cronice benigne cunoscute", s-a arătat într-un comunicat de presă al Spitalului Elias. Potrivit reprezentanţilor Spitalului Elias, peritonita localizată cu punct de plecare apendicular a fost descoperită intraoperator şi a fost rezolvată laparoscopic. "Intervenţia chirurgicală a decurs fără incidente, pacientul fiind transferat în compartimentul postoperator pentru continuarea îngrijirilor", au mai precizat reprezentanţii spitalului.
Spitalul Elias: Sergiu Nicolaescu a decedat în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe
Reprezentanţii spitalului anunţaseră, cu o zi înainte de operaţie, că regizorul a fost internat în 26 decembrie, pentru o afecţiune digestivă cronică cunoscută, şi urmează tratamentul medicamentos corespunzător.
Cu o săptămână înainte de internare, Nicolaescu a căzut în timp ce se îndrepta spre garajul său, el suferind un traumatism toracic, respectiv i s-au fisurat câteva coaste.
SERGIU NICOLAESCU, în Parlament: Mai am puţin de trăit, vă spun sincer "La revedere!"
SERGIU NICOLAESCU a MURIT la 82 de ani. FILMOGRAFIE SERGIU NICOLAESCU
Filmografia lui Sergiu Nicolaescu - regizor, actor de film, scenarist şi producător de film - cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), "Cu mâinile curate" (1972), "Osânda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Mărin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul morţii" (1999), "Orient Express" (2004), "15" (2005), "Supravieţuitorul" (2008). Dacă filmul "Orient Express" a fost cea mai vizionată premieră românească a anului 2004, probabil că cea mai impresionantă producţie semnată de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost "Mihai Viteazul" (1979), cu Amza Pellea în rolul principal - creaţie de referinţă în istoria filmului românesc. Printre cele mai recente filme ale sale se numără "Ultimul corupt", lansat la începutul acestui an şi care este o continuare a lungmetrajului "Poker" (2010).
Sergiu Nicolaescu a fost ales pentru prima dată parlamentar în 1990, pe listele FSN, iar în actuala legislatură a încheiat al cincilea mandat în Parlament. Singura legislatură în care nu a fost parlamentar a fost cea din 2004-2008. Nicolaescu a fost membru al Comisiilor de cultură din Senat în fiecare legislatură şi a deţinut preşedinţia comisiei în actuala legislatură. El s-a numărat, totodată, printre cei care au luat parte la Revoluţia din 1989.
SERGIU NICOLAESCU A MURIT, la 82. SOŢIA de 35 de ani a regizorului i-a fost alături 17 ani
SERGIU NICOLAESCU ŞI-A PREZIS SFÂRŞITUL
Sergiu Nicolaescu a murit. În decembrie, senatorul a avut un mesaj emoţionant în parlament. "Vreau să vă mulţumesc pentru aceşti patru ani minunaţi pe care i-am petrecut împreună, în care dumneavoastră mi-aţi dăruit stimă şi consideraţie, simţăminte pe care şi eu vi le datorez. Mai am puţini ani de trăit şi mi-am dorit să-i termin în profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau să vă spun un sincer «La revedere!» şi vreau să vă spun în acelaşi timp «La mulţi ani!» şi sărbători fericite", a spus Nicolaescu de la tribuna Senatului, în ultima şedinţă a actualei legislaturi, fiind aplaudat de cei prezenţi.
Sergiu Nicolaescu a fost ales pentru prima dată parlamentar în 1990, pe listele FSN, iar în actuala legislatură a încheiat al cincilea mandat în Parlament. Singura legislatură în care nu a fost parlamentar a fost cea din 2004-2008. Nicolaescu a fost membru al Comisiilor de cultură din Senat în fiecare legislatură şi a deţinut preşedinţia comisiei în actuala legislatură. Nicolaescu are vârsta de 82 de ani. El este regizor, actor de film, scenarist şi producător de film, fiind totodată între cei care au luat parte la Revoluţia din 1989.
SERGIU NICOLAESCU a ÎNCETAT din VIAŢĂ. Cele mai importante momente ale CARIEREI sale CINEMATOGRAFICE
Primul film regizat de Sergiu Nicolaescu a fost "Scoicile nu au vorbit niciodată" (1962), un documentar de scurtmetraj, cel dintâi lungmetraj de ficţiune urmând să-l realizeze în 1966-1967. Este vorba despre "Dacii", o coproducţie româno-franceză impresionantă, cu o distribuţie pe măsură şi cu o figuraţie grandioasă, care au devenit apoi atribute ale tuturor filmelor sale istorice.
În 1962, realizează filmul care îl ajută să pătrundă într-adevăr în lumea cinematografiei: "Memoria Trandafirului", o metaforă de 7 minute, care s-a bucurat de succes în ţări precum SUA şi Franţa.
Tot în Franţa are loc, cinci ani mai târziu, premiera pariziană a filmului "Dacii". Pe Champs-Elysees, în dreptul restaurantului Fouquets, trona un afiş al filmului, având textul: "Un film du Serge Nicolaesco". "Era o foarte mare satisfacţie pentru un tânăr debutant de 37 de ani. Din acest moment începea cariera mea internaţională", declara regizorul mai târziu.
Anul revoltei studenţeşti de la Paris şi al Primăverii de la Praga, 1968, i-a adus lui Nicolaescu şansa de a lucra, în calitate de regizor, cu Orson Welles, Laurence Harvey şi alţi mari actori americani şi europeni, chiar la Bucureşti, unul din filmele produse la acea vreme fiind "Bătălia pentru Roma", o producţie americano-germană.
Legendarul comisar Miclovan, devenit apoi Moldovan, cu care Sergiu Nicolaescu afirma că a atins celebritatea ca actor, s-a născut în 1972, după ce Titus Popovici şi Petre Sălcudeanu le-au propus lui Nicolaescu, Manole Marcus şi Iulian Mihu realizarea unui serial poliţist. Personajul său, un vechi poliţist, avea un rol secundar în serialul în care acesta apare alături de Ilarion Ciobanu (Roman).
Urmează, pentru Sergiu Nicolaescu, o perioadă profesională prolifică, între anii 1970-1980, timp în care a înfiinţat prima şcoală de cascadori din România şi o alta de recuzită. E o perioadă în care realizează cam două filme şi jumătate pe an, documentându-se, în paralel, pentru alte proiecte.
Filmografia lui Sergiu Nicolaescu cuprinde peste 60 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Dacii" (1966), "Mihai Viteazul" (1970), "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), "Cu mâinile curate" (1972), "Osânda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Mărin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul morţii" (1999), "Orient Express" (2004), "15" (2005), "Supravieţuitorul" (2008), film pentru care a obţinut cel mai mare credit, de 1,8 milioane de lei, la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei, în 2006.
Dacă filmul "Orient Express" a fost cea mai vizionată premieră românească a anului 2004, probabil că cea mai impresionantă producţie semnată de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost "Mihai Viteazul" (1979), cu Amza Pellea în rolul principal - creaţie de referinţă în istoria filmului românesc.
Viaţa bate filmul: Sergiu Nicolaescu a vrut să-l omoare pe Ceauşescu
Sergiu Nicolaescu a vorbit într-un interviu despre planul pe care îl pusese la cale pentru a scăpa România de dictatură. Îşi luase arma şi plănuia sa-l împuste pe Nicolae Ceauşescu, iar apoi să se sinucidă. N-a mai apucat să-şi pună planul în aplicare, căci a venit Revoluţia din 89.
SERGIU NICOLAESCU: "Eu o să plec, dar nu o să mor niciodată". Cele mai IMPORTANTE replici ale sale
Mircea Albulescu: Sergiu Nicolaescu a fost toată viaţa lui un câştigător
Actorul Mircea Albulescu îşi aminteşte atât de de profesionistul, cât şi de omul Sergiu Nicolaescu despre care spune că a fost "un câştigător" şi, mai mult decât atât, "un om minunat", scrie Mediafax.
De ce nu a înfiat copii Sergiu Nicolaescu VIDEO
Regizorul român era căsătorit pentru a treia oară, cu o femeie cu 46 de ani mai tânără, însă nu avea niciun copil. Sergiu Nicolaescu a explicat, pentru Realitatea TV, în exclusivitate, de ce nu a înfiat niciodată copii.
A MURIT SERGIU NICOLAESCU. Cea mai MEMORABILĂ SCENĂ a sa şi REPLICA făcută FAIMOASĂ
SERGIU NICOLAESCU A MURIT: REACŢII EMOŢIONANTE
"Sergiu Nicolaescu a fost un Napoleon al cinematografiei"
Actorul Mircea Diaconu a declarat joi, că, în opinia sa, regizorul Sergiu Nicolaescu a fost 'ca un fel de Napoleon' pentru cinematografia românească. Mircea Diaconu a subliniat faptul că Sergiu Nicolaescu şi-a început cariera artistică printr-un film 'ciudat, despre o floare'. 'Sergiu Nicolaescu e vechi în conştiinţa publică. A făcut toate meseriile. A început ca inginer, apoi a făcut un film ciudat despre o floare. Era deci la început un mixaj de inginer, de regizor. De acolo să zicem că a pornit Sergiu Nicolaescu - de la un om care a făcut un film despre o floare - şi puneţi-l în paranteza de azi, închideţi paranteza cu azi, cum îl ştim cu toţii, Sergiu Nicolaescu care a mişcat masele, cel care a fost ca un fel de Napoleon al cinematografiei româneşti. Un om pornind de la o floare, până la cel de azi, incluzând şi politica, ce este până la urmă tot o formă de show sau de comunicare cu oamenii, a fost un om care a comunicat, care s-a jucat, un copil mare, ca să spun aşa, de la capăt până la final. S-a jucat cu personajele sale, cu filmele, cu poveştile lui', a spus Diaconu. Regizorul şi fostul senator Sergiu Nicolaescu a încetat din viaţă joi dimineaţă.
Vasile Muraru: "Sergiu Nicolaescu şi-a dat viaţa pentru cinematografie"
Actorul Vasile Muraru a declarat, pentru MEDIAFAX, că Sergiu Nicolaescu a fost un monument al cinematografiei române, filmele sale istorice fiind capodopere văzute de milioane de oameni. "Îl ştiam de foarte mult timp. I-am admirat filmele, am crescut cu ele, nici nu visam vreodată să joc în filmele lui. Am jucat pentru prima dată într-un film de-al lui în 1982 şi am jucat şi în ultimele două filme ale lui, «Poker» şi «Ultimul corupt»", a declarat Vasile Muraru. El a precizat că Sergiu Nicolaescu şi-a dat viaţa pentru cinematografie. "A fost un monument al cinematografiei române. Şi-a dat viaţa pentru cinematografie şi viaţa lui asta a însemnat. Filmele lui sunt unul mai bun ca altul şi a atacat toate categoriile de filme, nu mai vorbesc despre cele istorice. Filmele lui istorice sunt capodopere văzute de milioane de oameni", a spus Vasile Muraru. Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită. Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat joi, la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.
Ioana Moldovan: Sergiu Nicolaescu a fost un om pe care l-a întâlnit când aveam cea mai mare nevoie
Actriţa Ioana Moldovan, eroina unuia dintre cele mai apreciate filme ale lui Sergiu Nicolaescu, "Orient Express", vorbeşte despre regizor ca despre un prieten şi un profesionist desăvârşit. Sergiu Nicolaescu a fost un om care s-a ridicat de fiecare dată. Sunt oameni despre care mi-e greu să cred că pot să moară şi Sergiu este unul dintre ei. A avut o viaţă lungă şi frumoasă, a făcut tot ce şi-a propus. Mai avea două filme în plan şi, desigur, ne gândeam că ar fi frumos să i se împlinească şi acest vis. L-am sunat după Crăciun şi am văzut că nu îmi răspunde. Am vrut să vorbesc cu Dana, soţia lui, şi, pentru că nu mi-a răspuns, m-am gândit că s-a întâmplat ceva. Însă Sergiu a mai trecut prin astea şi de fiecare dată şi-a revenit", a spus actriţa Ioana Moldovan pentru MEDIAFAX."Îmi amintesc că pentru Orient Express am filmat la Constanţa, pe un ger de -20 de grade. Era primul pe platourile de fimare şi, dacă noi stăteam în maşini, cu motoarele pornite să ne încălzim, el nu a stat nici măcar să bea un ceai cald. Poate şi de aceea era aşa exigent şi, pentru unii, părea foarte dur. Dar duritatea lui era întotdeauna dreaptă şi se termina când nu erau filmări. Uneori chiar glumea, ceea ce era foarte rar pentru Sergiu. Am lucrat cu el cu mare drag", a mai spus actriţa. "Sergiu Nicolaescu a fost un om pe care l-a întâlnit când aveam cea mai mare nevoie. Nu l-am căutat, nu m-a căutat. Ne-am întâlnit pur şi simplu", a încheiat Ioana Moldovan. Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat joi, la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.
Actriţa Ioana Moldovan, eroina unuia dintre cele mai apreciate filme ale lui Sergiu Nicolaescu, "Orient Express", vorbeşte despre regizor ca despre un prieten şi un profesionist desăvârşit. Sergiu Nicolaescu a fost un om care s-a ridicat de fiecare dată. Sunt oameni despre care mi-e greu să cred că pot să moară şi Sergiu este unul dintre ei. A avut o viaţă lungă şi frumoasă, a făcut tot ce şi-a propus. Mai avea două filme în plan şi, desigur, ne gândeam că ar fi frumos să i se împlinească şi acest vis. L-am sunat după Crăciun şi am văzut că nu îmi răspunde. Am vrut să vorbesc cu Dana, soţia lui, şi, pentru că nu mi-a răspuns, m-am gândit că s-a întâmplat ceva. Însă Sergiu a mai trecut prin astea şi de fiecare dată şi-a revenit", a spus actriţa Ioana Moldovan pentru MEDIAFAX."Îmi amintesc că pentru Orient Express am filmat la Constanţa, pe un ger de -20 de grade. Era primul pe platourile de fimare şi, dacă noi stăteam în maşini, cu motoarele pornite să ne încălzim, el nu a stat nici măcar să bea un ceai cald. Poate şi de aceea era aşa exigent şi, pentru unii, părea foarte dur. Dar duritatea lui era întotdeauna dreaptă şi se termina când nu erau filmări. Uneori chiar glumea, ceea ce era foarte rar pentru Sergiu. Am lucrat cu el cu mare drag", a mai spus actriţa. "Sergiu Nicolaescu a fost un om pe care l-a întâlnit când aveam cea mai mare nevoie. Nu l-am căutat, nu m-a căutat. Ne-am întâlnit pur şi simplu", a încheiat Ioana Moldovan. Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat joi, la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.
Roman: Sergiu Nicolaescu, un om care a riscat la Revoluţie
Fostul prim-ministru Petre Roman a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că Sergiu Nicolaescu este un om care a riscat la Revoluţie, punând talentul său şi idealul său artistic şi în slujba tuturor românilor, şi a cărui creaţie va rămâne pentru eternitate.
"L-am cunoscut pe Sergiu Nicolaescu atât înainte cât şi după Revoluţie şi l-am simţit foarte aproape de omul acesta. Ne rămân pentru eternitate, pot spune, creaţia sa, rolurile sale, măiestria sa regizorală, toată filmografia sa de dinainte şi de după Revoluţie. Îmi pare foarte rău de dispariţia lui, dar ne rămâne minunata lui creaţie", a spus Petre Roman. El a spus că Sergiu Nicolaescu a riscat la Revoluţie, apreciind că nu au fost mulţi cei care au riscat asemenea lui, după care s-a angajat în politică în virtutea unui sentiment patriotic care îl călăuzea. "Eu aş vrea să vorbesc şi despre omul Sergiu Nicolaescu, care a riscat, adică a pus talentul său şi idealul său artistic şi în slujba noastră a tuturor în momentul Revoluţiei, pentru că atunci a riscat. Nu au fost mulţi cei care au riscat aşa cum a riscat el. Apoi s-a angajat şi în politică, mai ales dintr-un puternic sentiment patriotic. Azi se vorbeşte oarecum cu fereală despre sentimentul patriotic şi e foarte rău că e aşa. El întotdeuna a păstrat ca un fel de a fi al său acest sentiment patriotic şi în toate împrejurările, în felul în care gândea el, a căutat să imprime acest sentiment în societatea românească", a spus Roman.
Fostul premier a precizat că a lucrat împreună cu Sergiu Nicolaescu, având şi diferenţe de opinie, şi şi-a manifestat regretul că regizorul nu şi-a putut finaliza proiectul început acum patru luni, de a realiza un documentar despre Revoluţie.
"Îmi pare foarte rău că nu a mai putut realiza ultimul priect pe care l-am pus la cale acum câteva luni, acum patru luni, nu a mai avut puterea să-l realizeze. Era vorba despre realizarea unui documentar al Revoluţiei Române. Era foarte afectat de felul în care a fost mânjită Revoluţia Română de tot felul de mistificări, de interese urâte, mai ales ale acelora care nu au riscat nimic la Revoluţie, dar ulterior au gândit că cea mai bună cale de a scăpa de propria lor laşitate era să mânjească Revoluţia", a spus Roman.
"Sergiu Nicolaescu era un om foarte pornit împotriva unor asemenea năravuri şi îşi propunea să mai facă acest film documentar care să dea un răspuns desigur adevărat, un răspuns măiestrit, artistic, valabil pentru toţi românii, dar şi pentru străinătate", a conchis fostul premier.
Sergiu Nicolaescu a decedat, joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
"L-am cunoscut pe Sergiu Nicolaescu atât înainte cât şi după Revoluţie şi l-am simţit foarte aproape de omul acesta. Ne rămân pentru eternitate, pot spune, creaţia sa, rolurile sale, măiestria sa regizorală, toată filmografia sa de dinainte şi de după Revoluţie. Îmi pare foarte rău de dispariţia lui, dar ne rămâne minunata lui creaţie", a spus Petre Roman. El a spus că Sergiu Nicolaescu a riscat la Revoluţie, apreciind că nu au fost mulţi cei care au riscat asemenea lui, după care s-a angajat în politică în virtutea unui sentiment patriotic care îl călăuzea. "Eu aş vrea să vorbesc şi despre omul Sergiu Nicolaescu, care a riscat, adică a pus talentul său şi idealul său artistic şi în slujba noastră a tuturor în momentul Revoluţiei, pentru că atunci a riscat. Nu au fost mulţi cei care au riscat aşa cum a riscat el. Apoi s-a angajat şi în politică, mai ales dintr-un puternic sentiment patriotic. Azi se vorbeşte oarecum cu fereală despre sentimentul patriotic şi e foarte rău că e aşa. El întotdeuna a păstrat ca un fel de a fi al său acest sentiment patriotic şi în toate împrejurările, în felul în care gândea el, a căutat să imprime acest sentiment în societatea românească", a spus Roman.
Fostul premier a precizat că a lucrat împreună cu Sergiu Nicolaescu, având şi diferenţe de opinie, şi şi-a manifestat regretul că regizorul nu şi-a putut finaliza proiectul început acum patru luni, de a realiza un documentar despre Revoluţie.
"Îmi pare foarte rău că nu a mai putut realiza ultimul priect pe care l-am pus la cale acum câteva luni, acum patru luni, nu a mai avut puterea să-l realizeze. Era vorba despre realizarea unui documentar al Revoluţiei Române. Era foarte afectat de felul în care a fost mânjită Revoluţia Română de tot felul de mistificări, de interese urâte, mai ales ale acelora care nu au riscat nimic la Revoluţie, dar ulterior au gândit că cea mai bună cale de a scăpa de propria lor laşitate era să mânjească Revoluţia", a spus Roman.
"Sergiu Nicolaescu era un om foarte pornit împotriva unor asemenea năravuri şi îşi propunea să mai facă acest film documentar care să dea un răspuns desigur adevărat, un răspuns măiestrit, artistic, valabil pentru toţi românii, dar şi pentru străinătate", a conchis fostul premier.
Sergiu Nicolaescu a decedat, joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Valentin Uritescu: Sergiu Nicolaescu avea mari calităţi şi mari defecte, dar era extraordinar
Actorul Valentin Uritescu, care a fost distribuit în filmul "Noi cei din linia întâi", regizat de cineastul Sergiu Nicolaescu, a spus pentru MEDIAFAX că păstrază de la acesta cele mai frumoase amintiri din cariera sa, subliniind totodată că Sergiu Nicolaescu a fost un regizor de o mare profunzime.
"Dumnezeul să-l ierte şi să-l odihnească! A fost un regizor excepţional şi tot timpul mi-am dorit să joc în filmele lui. De câte ori mă duceam în concediu la Vinerea, locul meu natal, şi mă vedea tata, îmi spunea: «Când joci şi tu într-un film al lui Nicolaescu?» Iată că a venit momentul să facem «Noi cei din linia întâi» şi atunci l-am cunoscut pe omul şi regizorul Sergiu Nicolaescu, care avea o putere uluitoare. Avea mari calităţi şi mari defecte, dar era o personalitate extraordinară. L-am iubit şi el m-a iubit pe mine, deşi, atunci când a fost vorba să facem «Lumini şi umbre», el a considerat că sunt prea bătrân pentru acest rol şi a încercat să mă refuze. Însă Andrei Blaier l-a convins sunt foarte bun pentru a juca pe Şaptefraţi, aşa că el ne-a dus la Buftea, pe o zăpadă mare de tot şi a făcut o instrucţie cu noi... Iar eu am fost mai zelos decât dracul, pentru că trebuia să îl conving că sunt bun", îşi aminteşte Valentin Uritescu.
Acesta a mai spus că, mai târziu, Sergiu Nicolaescu a dorit să îl distribuie în filmul "Orient Express", dar că starea de sănătate nu i-a permis să accepte rolul.
"Dumnezeu să-l odihnească şi să-l ierte! Aşa se duc cei buni. Rămân alţii care vor duce mai departe cinematografia. Iar cei care mănâncă ciuperci că Sergiu Nicolaescu nu avea profunzime, nu au dreptate", a încheiat Valentin Uritescu.
Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat joi, la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.
"Dumnezeul să-l ierte şi să-l odihnească! A fost un regizor excepţional şi tot timpul mi-am dorit să joc în filmele lui. De câte ori mă duceam în concediu la Vinerea, locul meu natal, şi mă vedea tata, îmi spunea: «Când joci şi tu într-un film al lui Nicolaescu?» Iată că a venit momentul să facem «Noi cei din linia întâi» şi atunci l-am cunoscut pe omul şi regizorul Sergiu Nicolaescu, care avea o putere uluitoare. Avea mari calităţi şi mari defecte, dar era o personalitate extraordinară. L-am iubit şi el m-a iubit pe mine, deşi, atunci când a fost vorba să facem «Lumini şi umbre», el a considerat că sunt prea bătrân pentru acest rol şi a încercat să mă refuze. Însă Andrei Blaier l-a convins sunt foarte bun pentru a juca pe Şaptefraţi, aşa că el ne-a dus la Buftea, pe o zăpadă mare de tot şi a făcut o instrucţie cu noi... Iar eu am fost mai zelos decât dracul, pentru că trebuia să îl conving că sunt bun", îşi aminteşte Valentin Uritescu.
Acesta a mai spus că, mai târziu, Sergiu Nicolaescu a dorit să îl distribuie în filmul "Orient Express", dar că starea de sănătate nu i-a permis să accepte rolul.
"Dumnezeu să-l odihnească şi să-l ierte! Aşa se duc cei buni. Rămân alţii care vor duce mai departe cinematografia. Iar cei care mănâncă ciuperci că Sergiu Nicolaescu nu avea profunzime, nu au dreptate", a încheiat Valentin Uritescu.
Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat joi, la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.
"Sergiu Nicolaescu a fost pionierul zilelor bune ale cinematografiei româneşti"
Actorul Sebastian Papaiani a declarat, pentru MEDIAFAX, că regizorul Sergiu Nicolaescu a fost pionierul zilelor bune şi foarte bune ale cinematografiei româneşti.
"Este iniţiatorul marilor filme româneşti şi a trecut şi peste graniţă cu proiectele sale cinematografice. A colaborat cu Franţa, cu Anglia, cu Germania, a luat actori de acolo pentru filmele lui. Nu se mai întâlnise aşa ceva la noi. Sergiu Nicolaescu a fost pionierul zilelor bune şi foarte bune ale cinematografiei româneşti", a spus Sebastian Papaiani.
El a precizat că ultima dată l-a văzut pe Sergiu Nicolaescu atunci când regizorul a împlinit vârsta de 81 de ani. "Eram cunoscuţi şi ne legau nişte interese vizavi de film. Am fost şi invitat de câteva ori la el acasă, de ziua lui. Ultima dată l-am văzut când a împlinit 81 de ani", a mai spus Sebastian Papaiani.
Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat joi, la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.
"Este iniţiatorul marilor filme româneşti şi a trecut şi peste graniţă cu proiectele sale cinematografice. A colaborat cu Franţa, cu Anglia, cu Germania, a luat actori de acolo pentru filmele lui. Nu se mai întâlnise aşa ceva la noi. Sergiu Nicolaescu a fost pionierul zilelor bune şi foarte bune ale cinematografiei româneşti", a spus Sebastian Papaiani.
El a precizat că ultima dată l-a văzut pe Sergiu Nicolaescu atunci când regizorul a împlinit vârsta de 81 de ani. "Eram cunoscuţi şi ne legau nişte interese vizavi de film. Am fost şi invitat de câteva ori la el acasă, de ziua lui. Ultima dată l-am văzut când a împlinit 81 de ani", a mai spus Sebastian Papaiani.
Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat joi, la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.
Irina Margareta Nistor: "Sergiu Nicolaescu îşi dorea enorm să mai facă un film"
Criticul de film Irina Margareta Nistor consideră că regretatul regizor şi producător Sergiu Nicolaescu a fost cel mai mare iubitor de cinema din România. "A fost, poate, cel mai mare iubitor de cinema din ţara aceasta. Îi plăcea, în egală măsură, să le facă, să le joace şi să se bucure de reacţia publicului, care, în majoritatea cazurilor, îi era extrem de favorabilă, în orice caz mult mai favorabilă decât cea a criticilor", a declarat, joi, pentru AGERPRES, Nistor. Ea a mărturisit că a sperat ca Sergiu Nicolaescu "să supravieţuiască şi de această dată, pentru că îşi dorea enorm să mai facă un film". În opinia sa, Nicolaescu trebuie privit "ca un tot, în egală măsură regizor, actor, el începând ca operator, ca inginer la Studiourile Sahia Film". "Adică el a făcut absolut de toate în meseria asta şi chiar politica pe care a făcut-o a fost mai degrabă aceea a unui actor care vrea să se depăşească şi să intre şi într-o altă lume", a adăugat Irina Margareta Nistor, caracterizându-l pe Sergiu Nicolaescu drept "un personaj unic", cu "o charismă colosală", "la care faci referire mai uşor decât la orice alt regizor sau cineast din câţi am avut". Nu în ultimul rând, ea a amintit şi perioada regretatului regizor în care acesta a făcut filme istorice. Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit joi dimineaţă la vârsta de 82 de ani, la Spitalul Elias din Bucureşti.
Draga Olteanu Matei: "Sergiu Nicolaescu îşi iubea nespus profesia"
Actriţa Draga Olteanu Matei consideră că prin moartea lui Sergiu Nicolaescu românii au pierdut un mare regizor. "Eu credeam - aşa cum îl ştiam pe Sergiu Nicolaescu, un om de oţel, cu o voinţă fantastică - că o să depăşească şi pragul ăsta. Toţi trebuie să ne supunem, vrem, nu vrem, fiecare trebuie să-şi încheie cariera şi viaţa. E greu să te obişnuieşti cu ideea, pentru că suntem oameni slabi, nu avem putere să depăşim aceste momente. Îmi pare foarte rău de dispariţia lui Sergiu Nicolaescu, aşa cum am regretat dispariţia lui Amza Pellea, George Constantin, a tuturor colegilor mei care au plecat, după mine, prea devreme", a declarat joi pentru AGERPRES Draga Olteanu Matei. În opinia sa, Sergiu Nicolaescu era "un om care îşi iubea nespus de mult profesia". "Cred că a trăit numai pentru profesie. A fost unul din marii noştri regizori, filmul 'Mihai Viteazul' fiind considerat al treilea film din lume ca valoare. Am lucrat cu el în 'Nea Mărin Miliardar' şi am mai făcut cu el două sau trei roluri, dar nu au fost importante. Am colaborat extraordinar de bine. Întotdeauna l-am admirat. Avea un spirit de observaţie foarte fin", a spus actriţa.
Ion Iliescu: Moartea lui Sergiu Nicolaescu, o pierdere cumplită
SERGIU NICOLAESCU A MURIT. Regizorul - CONVINS că are un FIU dintr-o aventură cu o femeie căsătorită
preluare de pe sursa:
http://www.realitatea.net/a-murit-sergiu-nicolaescu-regizorul-a-incetat-din-viata-la-spital-la-82-de-ani_1083433.html?utm_source=BreakingNews-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb