26 septembrie 2010

TUICA, MEDICAMENT SAU OTRAVA!

Primele bauturi distilate au fost fabricate de eschimosi in urma cu 3000 de ani, prin fermentatia unor alge. Licoarea avea multiple utilizari terapeutice. La
noi, traditionala tuicǎ de pruna, de o tarie intre 22-25 grade era odinioara
folosita in vindecarile miraculoase ale unor boli de inima, de stomac si
biliare.


Combate bolile de inima
Biochimistii americani au dovedit ca o enzima prezenta in cactusul Karroll
viridis enoae, este regasita in tuica de pruna, in cantitati de 8 ori mai mari.
Enzima are rolul de a reduce depunerile de colesterol pe arteridele capilare
coronariene, vasele care aduc sangele la inima. Este prezenta in alte 120 de
medicamente naturiste diferite, cu rol in prevenirea arterosclerozei si,
implicit, a infarctului miocardic, medicamente care sunt foarte scumpe in
SUA, Canada si Marea Britanie (depasesc in medie 140 de dolari pentru o cura de
45 de zile). Consumarea zilnica a 32,12 ml tuica de pruna este o eficienta
metoda de a reduce probabilitatea de aparitie a unor boli de inima datorate
arterosclerozei. Acest tip de profilaxie are un pret de 14.000 de ori mai mic
decat in cazul unei medicatii naturiste cu extract de cactus, ambalat in SUA.

Antianemic
Cercetatorii germani au descoperit ca in extractele distilate de pruna exista 6
tipuri de substante cerute de celulele rosii sanguine, rapid absorbabile in
stomac, o data cu vaporii de alcool. Aceste substanţe, prezente din abundentǎ in
tuica, pot creste cu peste 120% viteza de producere a hemoglobinei si chiar a
producerii de hematii (celule rosii ale sangelui, care transporta oxigen).In
plus, ţuica de pruna are un bogat conţinut in fier, nucleul metalic al
hemoglobnei din globulele rosii. Dar acest lucru nu inseamna nici pe departe ca
anemia se previne cu tuica, in lipsa unei alimentatii corespunzatoare
recomandate de medic. Dimpotriva, un consum zilnic de tarie de pruna poate avea
efecte nefaste chiar si pentru un organism sanatos.

Reglarea functiilor hepatice
Tuica de pruna slaba contine o anumita cantitate de vitamine A,B,C,D1 si D2,
nedegradate termic si absorbabile intestinal, cu o eficienta crescuta, atunci
cand temperatura C). Acesta este un motiv pentru°bauturii este apropiata de cea
a sangelui (37,5 care tuica de pruna fiarta, nu foarte fierbinte, este, in ciuda
celor crezute, benefica functiilor hepatice, avide in anotimpul rece de vitamine
si saruri (sunt exclusi) cei care sufera de afectiuni hepatice cauzate de
alcoolism). Se recomanda tuica de pruna slaba in dischinezii biliare, probleme
de decongestionare hepatica (disfunctii ale ficatului cauzate de slaba irigare
cu sange a acestuia), constipatii cauzate de factori alimentari.

Precautii:1. Tuica de pruna poate avea efecte magice pentru sanatate numai in conditiile
in care este preparata curat.
2. Nu se recomanda ca „terapia cu tuica” sa devina un obicei. Aceasta „traditie"
se poate usor transforma intr-un viciu extrem de periculos.
3. A mari doza terapeutica de tuica poate conduce la alcoolism. Priviti tuica
drept un medicament si aveti fata de ea atitudinea care se impune.

Terapia cu „suc de pruna”Mic dejun
Este total exclus a se consuma orice fel de tarie inainte sau dupa micul dejun.
Exceptie fac cei care sufera de forme nespecifice de tahicardie (cresterea
frecventei batailor inimii) si hipertensiune netratabila, datorita unui stres
psihic puternic. Acestora li se indica sa consume 30-40g slanina, urmata de un
paharel de maximum 40 ml de tuica fiarta de pruna, „data peste cap”. Persoanele
care lucreaza in conditii de temperaturi scazute li se recomanda 50-60 ml
„pruna” dupa un mic dejun bogat in grasimi.

Dejun
Tuica de pruna slaba (nu alte tarii) este indicata ca aperitiv inainte de
servirea mesei. Alcoolul si mai ales, sarurile minerale, favorizeaza absorbtia
unor elemente benefice, prezente numai in fructul de pruna, inainte de inceperea
dejunului. Din acest motiv, este absolut necesar ca tuica sa fie servita cu
10-15 minute inainte de masa de pranz (care poate contine elemente ce pot bloca
absorbtia unor principii active proprii, regasite numai in tuica de pruna.).
Cantitatea ideala de tuica servita a aperitiv nu trebuie sa depaseasca 50-60 ml
pentru barbati si°22-24 25-35 ml pentru femei. Nu se recomanda servirea de
vinuri tari in timpul dejunului si nici dupa dejun.

Cina
Inainte de cina, se poate servi un paharel de tuica de pruna ceva mai tare
(30-35), maximum 50 ml pentru barbati si 40 ml pentru femei, bautǎ incet,
inainte cu 20-25 minute inainte de masa. Nu este recomandat a se consuma nici un
fel de bauturi distilate dupa servirea mesei de seara.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana

Niciun comentariu: