1 octombrie 2010

Sarea iodata - un aliment periculos

De opt ani, romanii sunt obligati prin lege sa consume sare iodata. Cum s-a ajuns la asta, de ce si care sunt riscurile, afla chiar acum


Daca povestea Sarea in bucate nu exista, ar fi trebuit inventata urgent. Mancarea fara sare chiar ca n-are niciun gust! Intr-adevar, sarea pare sa fie ingredientul numarul unu in alimentatie. In principal, savoarea de care nu ne putem lipsi este data de clorura de sodiu - combinatia clasica pentru sarea de bucatarie. Insa ceea ce cumparam noi de pe rafturile maga-zinelor mai contine si alte minerale,mai mult sau mai putin folositoare.Cu opt ani in urma,in iunie 2002,Guvernul a emis o hotarare prin care toti oamenii si toate animalele de pe teritoriul Romaniei au obligatia sa consume doar sare iodata. Hotararea era motivata de riscurile la care ne expunem din cauza carentei de iod. Lipsa acestui mineral duce la aparitia gusei tiroidiene, incetinirea ritmului de crestere a copiilor si dezvolta-rea anormala a unor parti ale organismului. Intarzierea dezvoltarii sexua-le,scaderea capacitatii de efort si a coeficientului de inteligenta. Chiar oligofrenia si cretinismul se afla si ele pe lista riscurilor. In cazul femeilor insarcinate, deficitul de iod poate duce la dezvoltarea inadecva-ta a fatului, la aparitia malformatiilor congenitale, la retardul mental sau cretinismul bebelusului, nastere prematura sau avort spontan. Suna sinistru, dar si mai rau suna datele stiintifice publicate ulterior.

UNDE SE DUCE IODUL?

Statisticile efectuate pe o medie de zece ani inainte de iodarea populati-ei prin sare si media de trei ani dupa iodare arata niste rezultate ingri-joratoare: numarul de cazuri de cancer tiroidian s-a dublat, hipertiroidia a crescut de 5,4 ori, iar hipotiroidia a crescut de 2,3 ori. Ironia este ca numarul hipotiroidiilor, pe care au sperat guvernantii sa-l amelioreze, s-a marit! Rezultate asemanatoare au aparut si atunci cand in alte tari s-au facut experimente cu sare iodata. Un departament al Universitatii din Atena arata ca, in urma consumului de sare iodata de catre locuitorii din 12 orase din Anglia, Spania si Zair, a crescut alarmant numarul de cazuri de hipotiroidii si de gusa multinodulara. In Salta, un oras din Argentina, administrarea de sare iodata a fost intrerupta ca urmare a cresterii numa-rului de cazuri de cancer tiroidian papilar. Cum sa scapam de sentimentul ca informatiile se bat cap in cap? Carentele de iod duc,intr-adevar,la pro-blemele despre care se vorbeste, numai ca sunt foarte putine persoane care se afla in acest caz in Romania. La noi in tara, peste 99% din populatie este normala din punct de vedere tiroidian, asa ca iodul din sare nu face altceva decat sa dea nastere la excese. In plus, motivul principal pentru care guvernantii isi justifica hotararea este ca astfel vor fi eradicate problemele de hipotiroidie (cele pe care le au mai putin de un procent din populatie!). Insa deficitul de iod este doar una din cele 18 cauze ale hipotiroidiei! De ce trebuie toata lumea sa puna in mancare sare cu iod?

150 DE MICROGRAME PE ZI ESTE DOZA DE IOD RECOMANDATA UNUI ADULT

CARNEA SI MURATURILE SUNT AFECTATE


Asociatia Romana a carnii a protestat impotriva masurii guvernamentale, pe motiv ca iodul din sare prejudiciaza calitatea produselor. Una dintre probleme consta in accidentele care apar in procesul tehnologic din cauza radioactivitatii extreme a iodului. Din punct de vedere bacteriologic, reactiile chimice provoaca modificari in culoarea si mirosul carnii - fapt care ii face de multe ori pe consumatori sa prefere produsele din import. Sunt mai scumpe si - culmea! - au pe eticheta mentiunea: Non-iodized salt! (sare neiodata - n.r.). Cat despre muraturi, toata lumea stie ca iodul le inmoaie si le strica. In alte tari,alaturi de sarea iodata de pe rafturile magazinelor, exista si sare neiodata, asa ca oricine poate sa si-o aleaga pe cea de care are nevoie. La noi, ciudata hotarare guvernamentala ne-a lasat totusi o portita de scapare:gasim sare marina si sare grunjoasa doar in farmacii si in magazinele care vand produse naturale.

ALTE PROBLEME SARATE

Sarea pe care o consumam mai are si alte inconveniente in afara de iodul excesiv. Sarea fina este tratata cu E 535, un cod care ascunde denumirea periculoasa de ferocianura de sodiu. O sare a unei cianuri de fier? Suna to xic, si este. Singurul avantaj este ca impiedica intarirea sarii si se spune ca in cantitati mici nu e daunatoare. Pe termen lung, provoaca tulburari hepatice, nervoase si ale tubului digestiv, precum si risc de alergii. De asemenea, sarea fina nu contine mai deloc magneziu, un mineral necesar sanatatii sistemului cardiovascular.

DE 5,4 ORI A CRESCUT NUMARUL CAZURILOR DE HIPERTIROIDIE IN TREI ANI DE IODARE FORTATA A POPULATIEI

autor Aneta Voinea, preluare de pe http://altamed.wordpress.com/adevarul-despre-cancer-documentar/

Niciun comentariu: