10 mai 2011

Atentie! Lista alimentelor care nu expira cand spun producatorii

Arunci la gunoi totul din frigider, chiar si daca arata bine, daca termenul de valabilitate a expirat? Nu esti singurul. Dar oare e bine? Sau e doar mentalitatea paranoica impusa de societatea consumerista?

Cum verificam produsele?

Cum verificam produsele?
Multe dintre etichetele produselor pe care le cumparam sunt inselatoare. Majoritatea produselor sunt marcate cu “De preferinta inainte de data:…” ceea ce inseamna ca produsul poate fi consumat si dupa expirare, dar nu mai area aceeasi calitate. – povestea nu se aplica la toate produsele, dar trebuie sa fim foarte atenti, pentru a nu fi risipitori, mai ales in ziua de azi, cand totul e atat de scump.

Inante de aparitia etichetelor si a datelor de fabricare, oamenii se bazau pe simturi pentru a determina daca un produs e comestibil sau nu. Ei bine – afla cum poti sa procedezi asa si acum, fara sa mai tii cont de eticheta – in unele cazuri.

Carnea de pui

Carnea de pui
Potrivit expertilor, carnea de pui poate fi consumata chiar si la doua zile dupa ce termenul de valabilitate a expirat – asta cu conditia de a-l gati foarte bine, pentru a omora toate bacteriile care s-ar putea aduna pe ea.

Conditia este sa si arate bine, asa ca aici trebuie sa ne bazam pe simturi. Ideea este ca, daca puiul a expirat, dar inca arata si miroase foarte bine, nu are rost sa il arunci.

Fructe si Legume

Fructe si Legume
In cazul fructelor, datele de valabilitate sunt absolut inutile…asa ca, daca se intampla sa gasiti astfel de etichete le puteti ingnora.

In momentul in care fructele nu mai sunt bune, va veti da seama imediat din cauza aspectului, a moliciunii si a mirosului asa ca nu trebuie sa cautati date de valabilitate sau sa le aruncati inante de vreme.

Acelasi lucru se aplica si in cazul legumelor - care arata semne clare ca nu mai sunt bune si astfel nu trebuie sa ne luam dupa data de valabilitate.

Iaurtul natural

Iaurtul natural
flickr.com
In unele tari din Orient, iaurtul natural este folosit pentru pastrarea carnii deoarece continutul sau de acid distruge orice bacterie.
Singurul fel in care iaurtul poate fi contaminat este daca este expus diverselor vase nespalate sau daca iti bagi degetele in el.

Dupa o saptamana de pastrare acesta s-ar putea separa in zer si iaurt, insa asta nu este o problema, deoarece il poti amesteca la loc si consuma asa. Iti dai seama ca nu mai e bun in momentul in care incepe sa mucegaiasca si sa isi schimbe culoare. – pana atunci, nu trebuie sa tii cont de termenul de valabilitate.

Dulceata

Dulceata
shutterstock
Daca nu desfaci borcanul de gem, acesta poate sa reziste o vesnicie. Odata deschis, acesta este valabil pana cand mucegaieste. Mucegaiul se formeaza la suprafata borcanului de gem datorita tacamurilor murdare pe care le introduci in el. Atata timp cat folosesti un tacam curat nu ar trebui sa ai nicio problema timp indelungat.

De asemena, dupa ce ai deschis borcanul, ideal este sa il pui la frigider, deoarece incetineste procesul de dezvoltare a bacteriilor.

In concluzie, gemul poate sa reziste mult dupa data de valabilitate expusa pe pachet, iar in cazul in care gasesti putin mucegai deasupra, nu te panica – da-l la o parte si poti consuma in continuare.

Painea

Painea
Aici lucrurile stau foarte simplu: atata timp cat nu este mucegaita nu ai de ce sa iti faci probleme.
Painea poate sa reziste si o saptamana, cu toate ca in timp se intareste si nu mai e la fel de gustoasa.
Insa odata ce vezi urme de mucegai pe ea – la gunoi.



Lapte

Lapte
Si in cazul laptelui, lucrurile stau foarte simplu: Atata timp cat laptele arata bine si are un miros si un gust bun, este perfect consumabil.
In cazul lapteleui, acesta rezista de obicei cam inca doua zile dupa ce expira termenul de valabilitate.

In momentul in care nu mai este bun iti vei da seama: va avea un gust acru, consistenta lui se va schimba si va incepe sa miroase, transmite Daily Mail.


Ouale

Ouale
Dreamstime
Ouale trebuie consumate in timp de 21 de zile de la data cand au fost facute, in caz contrar exista pericolul intoxicarii cu salmonela.
  • Cum iti dai sema daca e bun oulu, fara sa il spargi?

Foarte simplu: Cand ouale se invechesc, sacul de aer din interiorur lor se mareste, din cauza evaporarii albusului. Asa ca testul este urmatorul:

Pui un ou intr-un bol cu apa si daca pluteste insemna ca s-a stricat – daca se scufunda inseamna ca e bun.
Daca nu ai rabdare sa faci astfel de teste – in momentul in care spargi oul, de obicei iti dai sema dupa felul in care arata si miroase.

Branza

Branza
Vorbim aici de branza in orice fel: cascaval, parmezan, telemea, etc. – de obicei, in acest caz nu se tine cont de termenul de valabilitatea.

Asta deoarece branza este de obicei un produs acid si plin de sare, mediu nepropice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Asa ca branza va rezista chiar si o luna, daca o tii la frigider
. Chiar daca se intareste la suprafata sau isi schimba cularea putin, pur si simplu o cureti si consumi ce ramane.

preluare: http://www.9am.ro/top/Incredibil/211945/Atentie-Lista-alimentelor-care-nu-expira-cand-spun-producatorii/

Niciun comentariu: