31 ianuarie 2012

O tehnica de manipulare




Dragii mei, vă prezint acum o tehnică de manipulare foarte uzitată, care se foloseşte de tendinţa omului spre extreme dar şi de o capacitate discriminatorie redusă.

În general, cei mai mulţi oameni gândesc în şabloane şi scheme foarte simple. Nuanţele sunt mai greu de pătruns, iar marea masă nu are deprinderea de a pătrunde în şi între ele.

Astfel, în general, o afirmaţie categorică şi mult exagerată naşte în psihicul omului mai puţin deprins cu subtilităţiletendinţa de a vrea să o corecteze printr-una total opusă.

Uneori această slăbiciune a minţilor mai modeste este speculată de oameni sau grupuri care doresc să manipuleze.
Iată un exemplu:
Avem o ştire despre venirea şefului Grupului Bilderberg în România.

Iată un comentariu făcut cu vădit sens manipulatoriu:

DA, AU VENIT NELEGIUITII DIN OCCIDENT!!! JOS CAPITALISMUL SI ORICE MIZERIE IDEOLOGICA. CARE VINE DIN OCCIDENTUL NELEGIUIT!!!AFARA CU STRAINII DIN TARA!!!
Ce simte omul simplu la vederea acestei izbucniri de (aparentă) imbecilitate într-o direcţie?Să se ducă direct în partea opusă, pentru a balansa, pentru echilibrarea situaţiei.

Deci dacă imbecilul spune aşa, omul de bine, dar nepriceput, va fi convins că adevărul e exact pe dos, din occident vin doar lucruri minunate, capitalismul e perfect, străinii sunt miere.

În subsidiar (fiindcă articolul la care se referă, indirect, comentariul e cu Bilderberg), prostovanul va trăi cu impresia că nu e nimic necurat cu Bilderberg, conspiraţiile sunt prostii ale fanaticilor plini de ură pentru că sunt săraci.

Reţinem nuanţa:
 chiar şi când interesul unui astfel de comentator nu este de a manipula şi el este doar un biet imbecil sau un bolnav, efectul la nivelul maselor este acelaşi – neagă complet ce spune respectivul, dar îmbrăţişând complet ideea, situaţia opusă.

Unul spune că TOTUL e o conspiraţie, că masoneria conduce absolut tot, iar apoi lumea se împarte în două:

- unii se simt învinşi, consideră că nu mai au nimic de făcut, fiindcă…ASTA E!,

- iar alţii neagă complet orice conspiraţie, cred că astea sunt prostii, fiindcă în mod evident se apără de exagerările voite ale manipulatorului

MORALA:


Supravegheaza-te mai mult. Vezi ce reacţii ai la ce auzi şi vezi. Gândeşte, informează-te, pune mâna pe carte. Fă introspecţie. Nu te crede deştept prea repede.


Preluare de pe sursa: