Vom vedea in articolul de fata,cum marile economii ale lumii si nu numai, incerca sa renunte la dolarul american in schimburile lor comerciale cu alte state.
1.China si Germania au semnat un acord de dezvoltarea platilor in comertul bilateral in euro si yuan. Ce se va intimpla cu aurul si cu dolarul American, in aceste conditii?
Atit Angela Merkel cit si Wen Jiabao, au cazut de acord in vederea unei sustineri financiare de proportii ale bancilor din cele doua tari prin infuzie de euro si yuani prin intermediul carora sa plateasca in comertul bilateral dintre Germania si China. Mai mult, Germania a acceptat ca unele produse bancare ale bancilor germane sa fie tranzictionate in yuani, chiar pe teritoriul ei.
2.China si Rusia parasesc dolarul american. Ambele tari au decis sa renunte la dolarul american in relatiile comerciale dintre ele si sa foloseasca propriile monede. Intilnirea a fost la nivel inalt, intre Putin si Wen Jiabao.Chinezi au motivat prin faptul ca vor sa isi protejeze economia. Yuan-ul se tranzictioneaza acum pe piata interbancara in schimburile cu rubla, iar renminbi, yuan-ul in relatiile comerciale externe, va fi tranzictionat de la 1 Ianuarie la paritate cu rubla, in Rusia. In cadrul aceluias miting, cele doua parti au semnat 12 documente, incusiv in domeniul energiei, aviatiei, constructiilor de cai ferate, vama, cultura si comunicatii, precum si cumpararea de catre chinezi a doua reactoare nucleare din Rusia, pentru cea mai avansata centrala nucleara din China, de la Tianwan. In cadrul acestui acord si a stabilirii preturilor sub care vor colabora cele doua tarii in domeniul energiei, China va cumpara de la rusi, gaz natural, la o valoare de 100 de dolari pe 1000 de metri cubi, ceea ce arata altfel chiar decit cumpara Gerania ,care plateste rusilor 187$/1000 de metri cubi, nemaidiscutind de Romania care plateste 455$/1000 de metri cubi. Putin a spus ca “cele doua tari nu vor mai deveni niciodata dusmani”, in finalul intilnirii. Nu cu mult timp in urma, Putin si Hu Jintao, au inaugurat conducta petroliera ce va lega cel mai mare producator de energie de cel mai mare consumator de energie la nivel mondial.
Tot Wen Jiabao a mai spus ca, “China va urma pas cu pas dezvoltarile economice pasnice impreuna cu Rusia si va sustine renasterea Rsuiei ca o super putere mondiala”. Ce ar mai fi de spus?
3. China si Brazilia au semnat un acord prin care au stabilit pentru prima faza, o suma echivalenta a 30 de miliarde de dolari, in schimburile comerciale care sa fie facute in yuani si reali. Aceasi ratiune a fost invocata de cei doi sefi de stat si anume pastrarea unei sigurante financiare care era pusa in pericol de cursul fluctuant al dolarului si interesele fata de moneda americana a diverselor cercuri financiare. Bancile centrale ale celor doua tari au stabilit suma de de 60 de miliarde de reali sau 190 miliarde de yuani, echivalent a 30 de miliarde de dolari, ca fiind o prima transa tranzictionata intre cele doua economii. China este cel mai mare partener comercial al Braziliei. Ministrul de Finante brazilian, Guido Mantega, a spus in alocutiunea semnarii acordului, ca “cele doua tari vor avea sufficient credit pentru derularea tranzactiilor in monedele nationale”.
4. China si Australia au semnat un accord prin care bancile centrale vor promova schimburi comerciale in valoare de peste 30 de miliarde de dolari australieni si vor largi aria investitiilor comune prin bancile ce vor vehicula monedele nationale ale celor doua state.
5. Primul Ministru japonez, a semnat si el un accord cu partea chineza in acest sens, in vederea derularii schimburilor comericiale in monedele nationale prin banci cu capital comun.
Este evident ca oficiali chienzi inceraca si cu siguranta vor reusii, sa stabileasca yuan-ul in economiile emergente si nu numai, ca parte a planului chinez de a domina economia globala, lasind sa planeze incertitidinea supra monedei americane.
China a semnat acorduri similare cu Coreea de Sud, Turcia si Kazastan. Comertul intre China si Australia a cunoscut in ultima perioada o crestere semnificativa, la o cifra record de 114 miliarde de dolari pe an, cu 17% mai mult decit cu un an in urma.
6. India si Japonia au semnat un acord de compensare a platilor in schimburile comerciale bilaterale, in monedele proprii, de peste 15 miliarde de dolari, echivalent.
Cele doua tari au mai avut un acord in acest sens, pentru o suma de 3 miliarde de dolari, echivalent, dar acesta a expirat in Iunie 2012. Primul Ministru Indian a evocat aceasi ratiune pentru care doreste sa colaboreze in plan financiar cu Japonia, fluctuatiile controlate ale dolarului american si instabiltatea care o creaza in economia Indiana. Japomia are un motiv in plus pentru a demara colaborarea in domeniul financiar cu India, aceasta tara fiind una foarte tinara si cu mare potential relative la forta de munca. Dezvoltarea unei clase de mijloc in India, este un deziderat realizabil, ceea ce va reprezenta o dinamica de care japonezii pot profita. India nu poate uita ajutorul enorm oferit de Japonia in timpul crizei economice care a devastat tara in 1991 si doreste sa lege finantele ei de cele ale Japoniei. Pe de alta parte, in momentul de fata, India are reserve de peste 300 de miliarde de dolari. Japonia va finanta cu 4,5 miliarde de dolari, un corridor industrial de 1.483 kilometri de la Dehli la Bombay si o alta investitie de 1,7 miliarde de dolari pentru terminarea lucrarilor la metroul din Dehi.
Acest coridor industrial va include 24 de orase pe traseul Delhi – Bombay si va costa in final peste 100 de miliarde de dolari, iar in al doilea rind,va crea o zona de investitii japoneza, care va ataca economic zona UE, unde va putea exporta masiv.
7.Rusia si Iranul au inlocuit dolarul american cu rialul si rubla in comertul bilateral.
Iranul a mai inlocuit dolarul si in comertul cu India, China si Japonia.
8. China si Chile a stabilit de curind un parteneriat strategic financiar care se pare ca a adus un mare plus comertului bilateral si accesului chinez in zona, precum si dezvoltarii industriale a statului Chile. China va furniza echipament agricol si tehnologie in domeniu agricol, in paralel cu dezvoltarea unei retele de transport pe intreg teritoriul chilian. Bacile Centrale ale celor doua state au cazut de acord in vederea rularii schimburilor comerciale in monedele celor doua state.
9. China a semnat un accord financiar cu Emiratele Arabe Unite. Valoarea acestui acord este de 5,5 miliarde de dolari,echivalent si se doreste ca el sa ofere largi posibilitati pentru investitiile chineze.
10. China, Brazilia, Rusia, India si Africa de Sud colaboreaza pentru a crea institutii financiare commune si ele reprezinta un real pericol pentru dolarul american.
In SUA, inca nu se discuta acest aspect pentru ca ar avea implicatii politice enorme, americanii nestiind de aceste acorduri sau mai bine zis, nefiind informati. Intre timp, politicieni americani si specialisti in finante continua drumul lor pentru distrugerea increderii in dolarul american. Rezervele Federale continua sa tipareasca dolari cu o viteza incredibila, peste 40 de miliarde de dolari tipariti pe luna, in conditiile in care guvernul american are un deficit de 1.000 de miliarde in fiecare an. Economistul Nial Ferguson, un specialist de notorietate in domeniul finantelor, arata intr-un ultim studiu, ca SUA va ajunge in scurt timp la un deficit de peste 238.000 miliarde de dolari.
De unde va putea lua acesti bani? Este tiparirea lor suficienta pentru acoperirea acestui deficit? Cu siguranta, imperiul american este in cadere libera. Americanii inca mai cred ca o rata mai ridicata a inflatiei raportata la dolar, ar face ca populatia sa scoata banii de la saltea si sa cheltuie, dind drumul economiei spre crestere, iar corporatiile sa manifeste aceasi dorinta de a cheltuii datorita inflatiei, in acelasi timp facind exportul american mult mai competitiv.
Este greu de crezut ca se va intimpla. Americanii sint speriati de perspectiva pierederii a tot mai multe locuri de munca intr-un interval foarte mic si de cresteri ale preturilor la principalele produse alimentare. Pe de alta parte, corporatiile vor continua sa tina banii in conturi, pentru efecte speculative iar o parte a acestor bani vor fi investiti in afara SUA,unde oportunitatile de afaceri ii favorizeaza.
Lumea nu va mai folosii acest dolar american, in cadere si in permanenta manipulat de interesele unui grup care doreste sa faca bani stiind ca solutii constructive sint din ce in ce mai putine pentru ei.
Rejectarea dolarului American va duce in primul rind la un surplus de dolari colosal in SUA, pentru ca ei se vor intoarce in tara de unde au fost tipariti si valoarea lor va scade pronuntat.
Ceea ce accentueaza situatia dificila a SUA, in vitorul apropiat, este si faptul ca perioada importurilor ieftine s-a terminat pentru americani, datorita inflatiei de la ei, a caderii dolarului si a cresterii preturilor in Asia, principala sursa de achizitionare la preturi mici.
Adrian Cosereanu
preluare de pe sursa:
http://www.alternativaromaniei.com/index.php?option=com_content&view=article&id=934:tarile-emergente-si-din-ce-in-ce-mai-multe-guvern-renunta-la-dolarul-american-sfirsitul-speculatiilor-americane-si-al-cistigului-facil-va-schimba-sua-tactica-bazindu-se-pe-o-noua-gindire-in-relatiile-internationale-&catid=1:latest-news&Itemid=50