10 ianuarie 2011

NLP – PRO si CONTRA

Faptul ca sunt bombardata aproape zilnic cu diverse mailuri cu invitatii la cursuri de NLP m-a determinat sa scriu despre aceasta metoda de programare a mintii. Nu am participat si nu-mi doresc sa particip vreodata la vreun astfel de curs pentru ca eu personal consider ca nu am nevoie. Ceea ce am citit despre... si am citit destule carti de calitate scrise de renumiti profesori în stiinta NLP, îmi este suficient. Haideti sa întelegem mai întâi ce este programarea neuro-lingvistica - NLP. Informatiile percepute ce ne parvin din lumea înconjuratoare determina trairile noastre pozitive sau negative. Reprezentarile mentale ale realitatii obiective sunt în totdeauna subiective. O obiectivitate perfecta nu exista.
Cognitia sau actul de cunoastere este atribuit de psihologi mintii, în speta gândirii.
Just, dar ce anume influenteaza gândirea? Mediul, educatia si mostenirea genetica este raspunsul oamenilor de stiinta. Acestea toate cu o preponderenta mai mica sau mai mare din partea uneia sau alteia ne programeaza personalitatea si astfel devenim suma experintelor proprii din copilarie si adolescenta. Este perfect adevarat!
Lumea înconjuratoare ne influenteaza personalitatea si deci implicit dispozitiile sufletesti, care la rândul lor ne determina sa actionam într-un fel sau altul, fapt care are efect dezvoltarea personalitatii noastre. Pare o schema nu liniara, ci una ce se dezvolta în cerc, revenind de unde am plecat, adica de la propria personalitate influentata de mediu, spre construirea propriei personalitati. Totusi nu este un cerc ci este o spirala! Pentru ca e un cerc ce evolueza.
Personalitatea, în opinia H. Markus, are la baza anumite scheme de gândire Aceste scheme, sunt structuri cognitive (mentale), ce ne ajuta sa procesam informatiile parvenite din mediu înconjurator. Adica sa percepem, sa organizam, sa utilizam informatiile. În timp, prin folosirea schemelor se dezvolta în fiecare fiinta un sistem propriu de identificare a ceea ce este important în jurul sau, în viata sa, ignorând restul lucrurilor. Cele mai semnificative scheme se dezvolta în jurul opiniilor despre propria persoana, a numelui propriu, a selfului. Schemele sunt deci structuri prin care se organizeaza si se proceseaza informatia. Ele ghideaza perceperea si procesarea ei, o organizeaza si o stocheaza într-un anumit mod. Schemele sunt relativ stabile în timp ele, efectul lor fiind un anumit comportament devenit amprenta proprie.
Exista deci pentru fiecare individ, o realitate inconstienta proprie. Nu suntem constienti de ea dar actionam deseori dupa programul creat de ea. Daca asemanam creierul cu un computer putem spune ca este ca schema este un program intern al computerului, un fel de „fisier executabil”, care actioneaza discret, dar la ale carui informatii, (scheme si programe) apelam fara sa vrem (deci inconstient) ori de câte ori dorim sa afisam ceva pe ecranul computerului. Aceasta parte inconstienta a mintii este cea care se vrea a fi programata constient prin intermediul NLP. Deci o interventie în program, în schema! Am putea spune ca e o inversare de roluri, de data asta inconstientul va face ceea ce îi spune constientul. Inconstientul va fi reprogramat.
Da. Este perfect posibil! Totul prin intermendiul limbajului, al imaginatiei, al vizualizarii, al ancorelor comportamentale, etc. Acestea însemnând informatie. Scopul noii programari este de a schimba schemele existente în creier si implicit modul de a ne reprezenta (în minte, în gând) realitatea, având ca efect o alta convingere, o altfel de stare afectiva si deci un alt fel de rectiona la diversele provocari ale vietii.
Si totusi de ce nu ar fi bun NLP? De ce „The secret” care ne promite cheia spre succes este totusi uneori ineficient. De ce uneori are efecte bizare sau efecte extrem de întârziate. Pentru simplul fapt ca NLP nu este suficient prin el însusi. El ne schimba personalitatea, nu ne schimba însa automat si karma! Ce ar trebui adaugat tehnicii programarii lingvistice si chiar vizualizarii? Din punct de vedere psihologic vointa si actiunea. Mai lumeste fiind spus ambitia. Pentru ca nu e suficient sa visezi. Si astfel putem reusi multe din ceea ce ne dorim. Nu mai e un secret. Atunci când îti doresti ceva din toata inima Universul întreg concura la realizarea a ceea ce-ti doresti.... insa cu conditia sa faci si te ceva pentru asta. Astfel putem reusi si ne putem construi o viata minunata. Unii au reusit si au fost fericiti!
Însa am întâlnit oameni care folosind credinta deci – o schema puternica - , un „program strong”, dublat de o vointa nemaipomenita si de actiune în sensul scopului propus, au reusit. Însa... pretul succesului lor a fost fie o boala grava, fie pierderea unei fiinte dragi, fie o problema deosebita în destin... Stiu câteva cazuri concrete pe care însa n-am sa le pomenesc aici. Un exemplu standard ar fi unele persoane care au câstigat la loto si apoi au avut diverse pierderi.
De ce? Pentru ca exista legea karmei si legea iubirii pe care NLP le ignora. Este obligatoriu sa se întâmple ceva rau? Nu! Dar repet, exista legea karmei ce nu poate fi ocolita. Unii afirma ca repetând în continuu „am o vila”, o vei obtine. Este posibil. Dar oare merita pretul pe care atunci când înca nu am devenit debitori îl ignoram? E ca si cum te-ai împrumuta de la Banca vietii. Poti lua uneori si o suma imensa, dar... uneori plata, dobânda... te depaseste.
NLP este excelent daca vrem sa ne tranformam personalitatea, sa devenim încrezatori în noi însine, sa devenim curajosi si chiar sanatosi. Însa nu si pentru a ne transforma realitatea! Nu putem deveni bogati deodata, cum doresc unii. Nu instant! Nu doar prin modificarea realitatii si atât. Este posibil sa programam Lumea încojuratoare? Da... Dar... nu si pe Dumnezeu! Puterea fara iubire e diavolism si se plateste scump.
Pentru ca tot ceea ce DAM sau am dat vreodata VOM PRIMI.
Pentru ca principiul rezonantei atât de elogiat de multi „struti spirituali” exista, e adevarat, dar poti rezona momentam cu ceea ce gândesti sau cu o stare sufleteasca pozitiva, dar datoriile pe care le avem fata de Universul în care traim nu se sterg prin NLP si nici prin legea rezonantei!
NLP e bun, pentru ca reprogrameaza prezentul, schimba schemele cognitive, dar nu poate schimba trecutul, nu poate sterge informatiile ce deja sunt înregistrate în Univers, în Subconstientul colectiv al planetei, sau Akasa cum îi spun misticii. Da, e just, NLP-ul ajuta chiar si la evolutia spirituala, pentru ca o stare spirituala pozitiva, optimista, determina o actiune pozitiva, iar ACEASTA ACTIUNE, si nu imaginatia, determina stergerea anumitor plati karmice.
Atunci ce-ar trebui sa facem? Sa asteptam resemnati sa primim înapoi raul pe care l-am facut cândva? NU, nicidecum ci sa-l platim într-un mod voluntar si poate mai putin dureros. Cum? Concret, daruind anumite lucruri semenilor, respectiv ajutor material dar si spiritual, rugaciune catre Dumnezeu, ea creste starea energetica fiind în acelasi timp un sacrificiu personal de timp si rabdare (în fond vechile Acatiste create de biserica sunt tot un fel de NLP), iertarea celor ce ne-au gresit, pentru a fi iertati la rândul nostru (aici, prin legea rezonantei), postul care este o purificare a organismului dar si un sacrificiu al sufletului. Atentie! Nu oricine poate tine post si acesta nu este recomandat persoanelor cu o stare de sanatate precara.
Astfel schimbându-ne starea sufletesca, ne schimbam automat realitatea.
Omul nu este un Dumnezeu atotputernic! Ar fi un Dumnezeu limitat si muritor. Dar Dumnezeu traieste prin oameni, samânta lui este în noi toti, ajutându-ne sa devenim din nou nelimitati si nemuritori. Prin iubire si respectarea legilor divine si karmice putem sa ne construim o viata minunata, îmbelsugata, împlinita. Si atunci... ce nevoie mai avem de NLP?

de Carla von Vlad

Niciun comentariu: