4 august 2011

Legenda Templului de la Şinca Veche

Un vechi lăcaş de cult se află la Şinca Veche, în cotul format de Munţii Făgăraş şi Perişani, la 45 de km de Braşov si 22 de Făgăraş.

Cunoscut ca Templul Ursitelor, se bănuieşte că are o vechime de aproximativ 7000 de ani şi se presupune că ar fi aparţinut aceleiaşi civilizaţii care a întemeiat Templul Alb din Insula Şerpilor. Se găseşte lângă comuna Şinca Veche, sub dealul Pleşu. Este compus din încăperi de cult şi altare cu sculpturi ciudate, între care Steaua lui David, semnele Yin şi Yang. Turnul interior, pe unde intră lumina zilei, este înalt de 10 metri şi seamănă cu o turlă fără acoperiş. Localnicii spun că pe acolo coboară energiile şi că dedesubt, în pământ, ar exista un tunel de comunicare până la Cetatea Râşnovului.

Săpat în rocă formată din nisip de cuarţ şi siliciu, se crede că templul are puteri paranormale, care de-a lungul mileniilor, ar fi fost utilizate în previziuni şi comunicări cu alte lumi. Istoricii spun că templul este unic în lume, însă locul este controversat, iar opiniile sunt diverse. A fost folosit ca loc de refugiu şi rugăciune de către călugării ardeleni hăituiţi de Maria Tereza în anii 1700, pentru a trece la catolicism.

Cu toate acestea, în nici una din încăperi nu există vreun semn al crucii. Dealul Pleşu, pe care este construit Templul Ursitelor este locul unde tinerii din zonă aruncă, din cele mai vechi timpuri, o roată pe care leagă paie cărora le dau foc. Localnicii au credinţa că astfel îşi vor afla ursita şi se vor căsători până la sfârşitul anului. Tradiţia se respectă de trei ori pe an, de Sf. Gheorghe, la Lăsata Secului, înainte de Paşti şi la Schimbarea la Faţă.
preluare de pe: http://www.brasovtourism.com/index.php?task=page&page=sinca_veche_legend

Niciun comentariu: