Zilele trecute mi-am luat o mini vacanta si m-am repezit la munte. Am ales ca destinatie zona Moeciu de Sus, la Cheile Gradistei, intr-un loc de poveste, asta si pentru faptul ca am avut o vreme de adevarata vara, chiar daca eram la sfarsit de septembrie.
Pentru ca vremea ma imbia la drumetie am cerut sfatul unul localnic pe unde sa-mi indrept pasii. Mi-a sugerat mai multe locuri printre care si Sinca Veche, pentru Manastirea si Grota „Bucuria Neasteptata”.
Ce mi-a atras atentia a fost faptul a fost acela ca se spune ca aici la Sinca Veche este un loc de reculegere, de implinire a dorintelor bune, dar si un loc unde se petrec fenomene paranormale.
Pe drum chiar, ratacindu-ma prin Zarnesti si oprindu-ma la un chiosc de ziare sa cer indicatii, un batranel tare curat si bine imbracat mi-a indicat locul, dar a tinut sa-mi mentioneze, fara sa-l intreb nimic, ca acolo se spune ca ar fi puteri paranormale.. deci ce pot spune, dorinta mea de a ajunge la locul cu princina a fost si mai mare… era un semn ca dorintele mele se vor implini curand, caci se pare ca am fost indrumata spre locul potrivit…
Pe drumul ingust spre locul cautat, prima care te intampina este pestera sacra (grota) si la nici 3 km de mers pe sosea cu masina se ajunge si la Manastire. Se spune ca se poate ajunge de la un loc la altul si pe munte direct, la pas, si ca drumul este mult mai scurt, dar sincer nu m-am incumetat mai ales ca renumele locului imi cam dadea fiori…
Primul lucru care te intampina dupa semnul de lemn pe care este scris Grota, este o cruce simpla de piatra si o alee serpuita care duce intr-o padure foarte deasa, altceva nu se vede nimic de la drum.
Dupa ce faci cativa pasi si urci usor trecand incepi sa vezi o constructie de lemn, de fapt care arata ca un acoperis din scanduri de lemn asezat direct pe sol. Acolo este Grota Sinca Veche „Bucuria Neasteptata” numita si „Templul Ursitelor”, „Templul de la Sinca Veche” sau „Manastirea sapata in piatra”, protejata prin acea constructie.
Este sapata in piatra de cariera si nu are acoperis, ci doar un turn impresionant de vreo 10 m care face legatura cu lumea de afara, turn prin care intra lumina zilei. Traditia populara spune ca pe acolo coboara energiile si ca dedesubt, in pamant, ar exista un tunel de comunicare pana la Cetatea Rasnovului.
Imediat ce pasesti in grota, care nu este de dimensiuni foarte mari, incepe sa te cuprinda o liniste profunda si un sentiment straniu… straniu pentru ca te afli intr-un locas de cult a carui vechime nu se stie cu exactitate. Se spune ca ar avea o vechime de aproximativ 7000 de ani si se mai spune ca ar fi apartinut aceleiasi civilizatii care a intemeiat “Templul Alb” din Insula Serpilor. Sunt pareri care spun ca manastirea are origini dacice sau chiar mai inaintate.
Ce mai este impresionant la manastirea rupesta este altarul principal numit “Grota Sperantelor” unde in stanca este sapata o nisa pe care este taiat in stanca semnul Ying si Yang in Steaua lui David, simboluri care nu mai apar impreuna nicaieri in lume, ceea ce face acest loc sa fie unul unic. In plus, in stanga altarului este sculptata o imagine masculina, care sta cu capul orientat spre stanga, practic cu spatele la altar si la cruce, figura care se zice ca ar fi a unui Iisus, Zamolxis sau a unei alte zeitati.. nu se stie cu exactitate.
Oamenii din zona sau cei care au mai vizitat acest loc spun ca odata intrat in galerie puterea extraordinara a acesteia te cuprinde si te incarca de energie. Trebuie sa va recunosc ca eu personal m-am simtit dupa aceasta vizita plina de viata, parca ceva mai vesela, mai linistita si sper ca dorintele pe care mi le-am pus sa se indeplineasca cat mai curand.
Langa manastirea rupestra se afla si un izvor despre care se spune ca si apa ar avea puteri vindecatoare si daca bei din aceasta apa cand ai vreo suparare aceasta iti va trece… astfel am avut grija sa-mi iau si o sticla de apa cu mine…
Am intrebat si de ce se numeste exact „Templul Ursitelor” si mi s-a spus ca daca vii aici de Santgeorgiu, la Lasata Secului de Pasti si de Schimbarea la Fata, poti sa-ti schimbi ursita si sa te casatoresti in acel an… deci doar de 3 ori pe an merge aceasta „magie”. In fine, parerile erau impartite, unii spunea ca trebuie sa vii, undeva pe la miezul noptii si sa te rogi sub turnul interior, deci destul de straniu si infricosator avand in vedere locul din padure si grota intunecata si rece… dar si ca in orice zi, daca te rogi in locul in care patrund razele de soare prin cupola sapata in stanca, se spune ca se implinesc toate dorintele bune si curate… drept pentru care am indraznit si eu sa-mi pun cateva dorinte…
Ce m-a impresionat pe mine este drumul serpuit in padure care duce de la Grota la casa calugarilor si la Manastire si care este o carare rustica, amenajata cu gardulet si scarite de nuiele.
Am avut o mica neplacere aici, caci m-am asezat pe iarba sa admir si pozez niste frumoase flori mov si probabil m-am asezat intr-un mic musoroi de furnici rosii, iar vreo 2 mi-au intrat pe sub geaca si m-au ciupit.
Din fericire in afara de o mica roseata si mancarime ca de muscatura de tantar, altceva nu s-a intamplat, iar disconfortul a durat doar vreun minut-doua.
Asa cum va spuneam mai sus de manastirea rupesta, grota, se afla Manastirea „Bucuria Neasteptata”, infiintata in cinstea Sfantului Nectarie si care este considerata un monument istoric. Acesta este poate si motivul pentru care Consiliul Judetean Brasov s-a ocupat de asfaltarea drumului. Drumul este perfect intre cele doua monumente, caci pana acolo este ca dupa razboi. Trebuie sa recunosc ca am pierdut multe imagini peisagistice de vis fiind atenta la ocolirea craterelor din sosea… Se spune ca si in Manastirea aceasta se intampla minuni. Astfel sunt renumite Minunile Sfantului Nectarie la Sinca Veche, ale carui moaste se afla intr-o mica particica aici.
Poate suna ca o mica lectie de istorie cele povestite mai sus, dar eu am fost, mi-a placut si deci va sfatui si pe voi cand sunteti in drum spre munte sa faceti o drumetie pana acolo. Locasurile se afla la vreo 40 km de Brasov si la vreo 30 de Zarnesti, deci nu foarte peste mana… Pot spune ca pentru mine Sinca Veche a avut o puternica experienta spirituala si minunata, care mi-a aratat ca Romania este totusi un loc deosebit, cu multe comori spirituale si locuri binecuvantate…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu